Sidste nyt: Tilmelding til 2018 stævnet er udsolgt allerede efter 4 dage og derfor lukket.
Der er også lukket på ventelisten.
Det er overvældende med den store interesse og trist vi ikke kan tage imod flere roere.

Hent A4 plakat for 2018 til klubtavlen her.

Hent folderen "Romuligheder" her.

NYT: "Pensionistguidning" hvis I kommer som klub på andre tidspunkter - et nyt tilbud du kan læse mere om her.


 

Stævnecenter og overnatning

Aarsdale

Overnatning
På Hullehavn Camping i eget medbragt telt, lejet telt eller campingvogn. I bestiller selv direkte hos campingpladsen, jo før jo bedre. Oplys du er med i weekendtræffet hvis du vil bo sammen med øvrige kajakroere.

Campingpladsen ligger mindre end 100 m fra den lille klippehavn Hullehavn, hvor der også findes vippe for de badelystne samt en lille cafe og strandbar "Sydøst for paradis", hvis du ikke selv gider lave en kop kaffe og sandwich.

Vi bor nede på det flade platou kaldet "Gryden", så du skal ikke bære (rulle) kajakken ret langt hvis du vil have den med ind til teltet. Hullehavn har alle moderne faciliteter som du kan se på deres hjemmeside her.
Se på Google hvor Hullehavn Camping ligger, klik her.

Svaneke, kåret som årets smukkeste købstad i 2013
Kun 1.085 m fra Hullehavn til Svaneke midtby (torv). Svaneke blev i 2013 kåret til Danmarks smukkeste købstad. 
Svaneke er idylliske huse, spændende butikker med Bornholmske specialiteter som Bylow lakrids, Svaneke Is, Svaneke Chokolade og ikke mindst Bryghuset med specialbrygget øl og god mad.

Andre overnatningsmuligheder - Vandrerhjem og Svaneke fyr
Svaneke Vandrerhjem ligger kun 547 m fra Hullehavn hvis du hellere vil bo blandt skrigende skoleunger inde i varmen.
Er du millionær kan du også leje hele Svaneke Fyr, læs her.

MEN, udgangspunktet for de valgfri rotilbud du kan deltage i, udgår fra Hullehavn - lige midt i centrum for nattergalen.

Bornholmerfaergen-nytmaillo

Til & fra Bornholm samt priser & tilmelding

Høl klippestrandPriser - og hvad går overskuddet til?
Deltagergebyr 500 kr. hertil overnatning på campingplads og eventuel transport.
Overskud i 2017 blev brugt til en VHF radio (sikkerhed), støtte til fremstilling af en prototype på nye sheltere der skal ud til kajakfolket langs de Bornholmske kyster, forventeligt i 2018, samt en carbon polokajak til trænerbrug i Bornholms Kajakklub.

De 5 hurtigste med bil + 5 (personer pr. bil) og kajaktrailer får gratis rejse.
BornholmerFærgen sponsorer rejsen over Køge-Rønne-Køge til de hurtigste 5 klubber med gratis bil med op til 5 passagerer i, samt kajaktrailer.
Sponsoratet benytter vi ved at råde over ledig kajakpladser på trailerne og tilbyde disse pladser for 100 kr. til andre roere, som tilbydes "at stige på (og af)" i Køge.

Rejsen til og fra Bornholm
Afgang Køge torsdag 7. juni kl. 00:30 med ankomst Rønne kl. 06:00. 
Retur til Køge søndag 10. juni kl. 17:00. Ankomst Køge 22:30
Erfaringen viser, at der hurtig er udolgt på torsdagsafgangen, så bestil i god tid, eller tag via Ystad-Rønne, eventuelt kom dagen før.

Booking af færgebilletter for bil +5 + trailer på overfarten Køge-Rønne skal ske gennem undertegnede. 
Oplys samtidig navnene OG fødselsår på de 5 personer der kører med i bilen, samt bilens & trailerens registreringsnumre.
Husk at book eventuel køje i god tid (egenbetaling).
Booking over Ystad Rønne skal ske direkte hos BornholmerFærgen på 7023 1515, eller på Færgens hjemmeside gennem logoet herunder.

Betaling & tilmelding (Tilmelding til 2018 åbner 1. december 2017)
Tilmelding via formular her:

Betaling skal ske samtidig med tilmelding til:
Nordea konto 0650 - 6890 145 459

Refusion:
Vi yder ikke refusion ved afbud, men vi kan i begrænset omfang foretage navneændringer mod betaling af 100 kr. indtil 25. maj.

Bornholmerfaergen-nytmaillo

Her i arkivet finder du arkiverede nyhedsmail der stadig kan være aktuelle.

Bornholmerfaergen nytmaillo

 

Svaneke Bryghus

Ekstra oplevelses tilbud til deltagerne i træffet
- rundvisning og spisning på Svaneke Bryggeri

Fredag den 8. juni klokken 17:00 mødes vi ved kiosken på Hullehavn og går i samlet flok til Rundvisning på Svaneke Bryggeri - Svanevang 10

Ca. 18:20 Efterfølgende ølsmagning og spisning i restauranten, Svaneke Torv 5
- alt i gåafstand fra Hullehavn.

Middag: Helstegt amerikansk okse, garniture, kartofler og sauce.
Dertil fri salatbar

Pris pr. pers. 299,-     Kun middag (samme menu) 189,- pr. pers.

Forudbestilles herunder, betaling ved fremmøde.

Denne formular er ikke længere åben for indsendelse.

 

At ro kajak om natten er en stor oplevelse du bør unde dig selv.

Denne side er sakset med tilladelse fra www.kajakgal.dk/havkajak-i-morke men tilpasset Nattergaletræffet, hvor vi er mange der roer sammen i roligt farvand. Derfor er der ikke brug for de uddybende råd der findes på nævnte hjemmeside. Men roer du alene, i fjorde og trafikerede områder, anbefaler jeg på det kraftigste, at du får flere uddybende råd på www.kajakgal.dk/havkajak-i-morke


Ved natroning er oplevelserne anderledes end om dagen.
Følelsen af at være alene med en mægtig natur rundt om kajakken om natten, er fantastisk og ubeskrivelig. Det er ikke svært at ro om natten og der er flere fordele, blandt andet dør vinden om natten og dermed bliver bølgerne mindre og roningen mindre anstrengende.

Forberedelse til mørkeroning
Sikkerheden stiller større krav om natten. Derfor er der nogle grundtrin, som du bør tage før du begiver dig ud på natlige ekspeditioner.

Redning ved kæntring. 
For at deltage i stævnet, er det et krav, at du kan egenredning, makkerredning, svømme med vandfyldt kajak og bugsere en makker flere hundrede meter. Du skal gerne have trænet forud med redningerne i mørke!

Sikkerhedsudstyr på kajak og dig selv (ud over din pagajflyder, fløjte, pagajsikring og pumpe).

Belysning
Selv om det ikke er lovbefalet med lys på en kajak om natten, skal jeg på det kraftigste anbefale dig at have lys på både kajakken og dig selv (hvis du skulle kæntre og miste kajakken).
Du skal kunne signalere til andre hvis der er fare for sammenstød og for at vise hvor du befinder dig.
Du har selvfølgelig altid nye batterier i dine lygter, og jeg anbefaler, at du benytter LED-lamper. De bruger mindre strøm og holder længere. Selv til gamle Maglights kan du få en LED-pære.
Til top

Kajakken
Under stævnet er vi mange der roer sammen, så det gælder om ikke at have blændende hvidt lys - men afdæmpet lys på vores kajakker, - som f.eks. fra en gammel Nefa lygte. Der findes mange muligheder, en af de smarte der også kan bruges på cyklen hedder NiteRider SOLAS USB 2 Watt. Prøv at Google den for at læse mere. 
Du kan eventuelt ”nøjes” med at benytte et knæklys under stævnet. Jeg tager en kasse med så vi har rigeligt hvis du ikke lige kommer forbi en forhandler.

Når du roer alene, anbefales på det kraftigste at købe en lysmast. Den lyser (hvidt) 360 grader rundt og anbringes på agterdækket med et enkelt smart snoretræk, og den blænder dig ikke.

Lys på din krop
Medbring mindst en lommelygte, og gerne en pandelampe som du bærer på panden under HELE roturen og en reservelygte i vestlommen. Pandelampen er specielt god når du hurtigt skal have lys ved landgang - og du har frie hænder.

Jeg bruger selv en vandafvisende pandelampe Petzl Tikka XP2 (nu udgået) som har blandt andet hvidt lys med 2 styrker (4 med linseforskyder), blink og rødt til f.eks. kortlæsning samt hvidt og rødt blink. I svømmevesten ligger der en Mag-lite LED XL 100 der kan en masse blandt andet automatisk morse SOS. Se den her: www.maglite.com/maglite_xl100_led.asp 

Se også denne solide og vandtætte lygte Orbiloc Safety Light og læs en anmeldelse af lygten hos kajakgal.dk her (Samme lygte under 2 forskellige navne).

Nødblus, røg og raketter
Der er ikke krav om hverken nødblus eller raketter i en kajak og der er ikke behov for det til stævnet.
Men jeg selv roer med et par håndblus som præcis vil vise min position i modsætning til en raket der farer højt til vejrs. 
Sikkerhedsudstyr må ikke – NEJ ALDRIG - være pakket væk i et dæksrum, hvor du ikke kan få fat i det ved eventuel kæntring - især ikke hvis kajakken driver fra dig.
Røg behøver du ikke – det alligevel kan ikke ses om natten!

Kortlæsning
Får vi ikke brug for under stævnet, men læs endelig tips her: www.kajakgal.dk/havkajak-i-morke 
Til top

Øjet ved roning i mørke.
Øjet som normalt er din primære sans, er ikke så effektivt om natten, medens andre sanser træder frem. Du vil opleve at lugte, lyde og bevægelser er meget tydeligere i mørke end i dagslys. Det er netop en del af den fantastiske oplevelse ved natroning. 

Øjets funktion er primært indrettet til at se i dagslys. Vores mørkesyn er derfor et perifert syn. Du kender det sikkert: Når du ser på stjerner om natten, er de svære at se, når du kigger direkte på dem. Men kigger du lidt rundt om dem, kan du sagtens se den enkelte stjerne. Det er fordi du om natten bruger stavene i dit øje. De er ikke placeret centralt i øjet hvor øjets linse ellers koncentrerer billedet. Du skal derfor vende dig til at se rundt om det objekt, som du vil kigge på. 

Samtidigt er nattesynet ikke i samme grad i stand til at se dybden i landskabet. Man kan kun se silhuetter og mørke konturer. Det gør navigation vanskeligere – men ikke umuligt.

Nattesynet
Du skal lære at bevare dit nattesyn.
I løbet af 10-15 minutter i mørke vender øjet sig til at benytte stavene i øjet. Derfor ser man faktisk bedre og bedre i mørke, som minutterne går - jo yngre jo hurtigere!
Pupillen åbner sig helt i mørke, så øjet udnytter den smule lys, der er i natten. Udsættes du for et kraftigt lys – f.eks. en tændt lampe med hvidt lys, din GPS eller ved at se ind i en billygter på land, lukker pupillen næsten til og du mister mørkesynet indtil øjet efter 10-15 minutters mørke igen er klar. 

Derfor skal du undgå at se ind i hvidt lys og f.eks. benytte rødt lys i stedet f.eks. ved kortlæsning, det ødelægger ikke nattesynet. Til gengæld ser farverne på søkortet anderledes ud – og rød skrift på kortet er svært at læse.
Til top

Bevægelser i kajakken
Når du har besluttet dig til at udvide din rotid til også at omfatte mørkeroning, bør du tilvende dig natroning. Start med at træne dine sanser i tusmørket, specielt dine evner til at føle kajakkens bevægelser i vandet, og start med at ro nogle aftenture om foråret/sommeren i kendt rofarvand. Ro længere og længere ind i den mørke tid, så du bliver fortrolig og tryg ved natroning.

Om dagen kan du se, hvordan bølgerne kommer mod kajakken og efterfølgende se og mærke hvordan dine hofter bevæger sig. Om natten kan du ikke i samme grad se bølgerne, men du kan stadig føle kajakkens bevægelser. Den følelse kan du træne i dagslys og tusmørke ved ikke at se på bølgerne, men lade kroppen fortælle dig, hvordan du holder balancen og rytmen.

Materiel
Man må aldrig må gå ned på dårligt eller manglende materiel. Det gælder især i mørke. 
Lad være med at prøve nyt og spændende materiel på en natur. Du ender bare med, at du ikke kan betjene det, eller værre, du ødelægger det og sætter dermed sikkerheden på spil.

Og selvfølgelig har du altid friske batterier i dit udstyr og reservebatterier med….

Pagajen
På pagajen kan du eventuelt anbringe noget reflekstape rundt om skaftet tæt ved bladene.
Det gør dine pagaj meget tydelige. 
Til top

VHF-radio
De lokale roere der følger jer under natroningen, danner en fortrop, bagtrop og et midterfelt som er udstyret med i alt 4 VHF-radioer.

Mobiltelefon
Det er unødvendigt at sige, at telefonen (GPS og lygter) selvfølgelig skal: 

Være fuldt opladt og/eller forsynet med NYE batterier
Opbevares i en vandtæt pose – og, at
Den selvfølgelig skal ligge i din svømmevest så du har den på dig også hvis kajakken er drevet væk!

GPS
GPS medbringer hjælperne men kun som ekstra sikkerhed da vi kender rofarvandet.
Hvis du selv medbringer GPS, kan du på forhånd lægge waypoints ind så du ved hvor du er.
Lad være med at ro blindt efter GPS. Den kan løbe tør for strøm! Så er et kompas mere sikkert.
GPS’ens lys ødelægger også dit nattesyn, så skal det endelig være, benyt rødt lys.
Til top

Tip og mere sikkerhed
Inden vi roer ud, skal alle have afleveret deres mobiltelefonnummer til stævneleder.
Husk også, at du er lille og ikke ses på en radar. Hold dig på stor afstand af andre sejlende og hav en “flugtplan” klar, hvis andre nærmer sig.
Ved passage af moler skal du ro tæt på så du er sårbar så kort tid som muligt. Jo længere ude du roer, jo større er risikoen for at både overser dig og kan have svært ved at vælge hvilken vej de skal sejle udenom dig.

På roturen mellem Hullehavn og Nexø, er det ved Hullehavn, Grisby og Aarsdale vi KAN møde andre sejlende. Ellers er det et meget roligt farvand der venter jer.

Det ultimative råd - hold aldrig på din ret – du er den lille på havet så tag forbehold for, at der findes tåber derude - især om sommeren…...

Rohilsen – og kom godt hjem igen, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Bornholmerfaergen-nytmaillo

 

FLOJTE 2

LYGTE-KAYALU3 2

LYGTE-KAYALU 2

NODBLUS 2

PAGAJSIKRING 2

Fotos af sikkerhedsudstyr er hentet fra www.kajak.dk

Kano-kajakbutikken